Одбележување на Празникот Богојавление (Водици) во Општина Сопиште – Долно Соње

Во сабота, 19 јануари 2024, Општина Сопиште – Долно Соње го одбележа празникот Богојавление, познат и како Водици, со црковна и традиционална церемонија. На местото на настанот се собраа граѓани, верници и почитувачи на традициите.

Церемонијата започна со свечена литургија во местната црква, каде што верниците се молеа и изразуваа благодарност за божјите благослови и милости. По завршувањето на литургијата, се одржа и обредот на осветување на водата во близина на црквата, каде свештеникот вршеше свет обред на осветување на водите заедно со присутните верници.

Празничниот дух го исполни целото место, а настанот привлече голем број на луѓе, вклучувајќи и посетители од соседни општини.

Општинската власт изрази почит и поддршка кон овој важен религиозен и културен настан, истакнувајќи го значењето на одржувањето на традициите и наследството. Одбележувањето на Водици во Општина Сопиште продолжува да биде симбол на единство и традиција во ова област.

Нека празникот Водици биде време на мир, љубов и взаемно почитување за сите граѓани на Општина Сопиште.

АКЦИЈА
Претходна статијаБАДНИК 2024